מאמר מהניו יורק טיימס על התמכרות הילדים לעולם הדיגיטלי כיווץ לי את הלב אנלוגית ושלח אותי לבדק בית פסיכולוגי. וככה זה הולך בתרגום חופשי: "כשאני רואה את הבת שלי נאחזת באייפד או את הבן הקטן שלי בוהה בתוכנית של בוב ספוג, אני רואה את עצמי כילדה - חרדה, זקוקה לאהבה אבל מוכנה להסתפק בהסחת דעת אלקטרונית שתשכך את עצביי או תפיג את השעמום".
בסינכרוניות מדהימה קראתי את המאמר הזה ביום שהתפרסם מחקר מקיף בארה"ב שמסביר כיצד להתגונן מפני מתיחה בשריר העין כתוצאה מאורח חיים דיגיטלי.
אנחנו חיים בעידן המסכים. מסך עשן שמפריד בינינו לבין האחר ומסכות שמכסות וממסכות ומסכסכות. אז את הדפנסיבה על הילדים שלנו מפני חיים נטולי אהבה ומרובי מסכים אני משאירה למומחי הנפש, אבל בכל מה שנוגע לבבת עינכם, הרשו לי להציע לכם לצאת לאופנסיבה ולהקים כיפת ברזל לאישונים בלי לבקש סיוע בטחוני מהאמריקאים.
עכשיו, כשאדום ושורף בעיניים
כמעט לא עובר יום שאני לא שומעת תלונות ממטופלים על ראייה שמתערפלת לאחר יום עבודה מאומץ מול המחשב, עיניים אדומות שורפות, או כאבי ראש, צוואר וכתפיים. סימפטומים אלו ועוד רעות חולות אחרות הן רק חלק ממה שמועצת הראייה האמריקאית בדקה על 10,000 אמריקאים במסגרת מחקר שבדק את ההשפעות של אורח החיים הדיגיטלי על בעיות ראייה. Digital Eye Strain מוגדרת כאי נוחות זמנית כתוצאה מצפייה של שעתיים רצופות במסך טלוויזיה, סמארטפון, טאבלט או כל מסך אחר. כשלוקחים בחשבון ש-80% מהנבדקים במחקר דיווחו כי הם צופים במסך כלשהוא במשך 4 שעות או יותר במהלך היממה (10% דיווחו כי הם צופים למעלה מ-12 שעות ביום!), נוחתת ההכרה שאנחנו כנראה ממש לא בהכרה...אז איך תדעו האם אתם סובלים ממתיחה דיגיטלית בשריר העין וכתוצאה ממה זה נגרם?
-
גירוי או אדמומיות - בד"כ כתוצאה מצפייה במסך בוהק מדי
-
יובש בעיניים - מיקום לא נכון של המסך ביחס לעיניים וירידה בתדירות המצמוץ
-
עייפות כללית (לא רק באזור העיניים) - צפייה מאומצת בפונטים קטנים על המסך
-
כאבי גב/כתפיים/צוואר - מיקום לא נכון של המסך ביחס לעיניים
-
כאב ראש - אירועים חוזרים של מתיחה בשריר העין עלולים לעשות לכם גם חור בראש..
ועכשיו אחרי ההפחדות - צפירת הרגעה. כמה צעדים פשוטים שישמרו עליכם מפני עין רעה:
-
התאימו את המסך לצפייה אופטימלית. מקמו את המסך בצורה ישרה (לא מוטה), קצת מתחת לגובה העיניים
-
מרגישים כאבים בגב או בצוואר? שנו את הארגונומיה של סביבת העבודה - יישרו את המשענת, הניחו את הידיים על שולחן העבודה וכו'
-
כמו על הכביש, שמרו מרחק: מסך המחשב צריך להיות במרחק זרוע ואת הסמארפטון שימרו גם כן במרחק ביטחון אך לא רחוק מדי
-
התאימו את מידת התאורה של המסך כך שלא יהיה בוהק מדי ויאמץ את עיניכם
-
הורידו את כמות האור בחדר ש"שמתחרה" בתאורה של המסך. ככל שיש יותר אור בחדר, העיניים שלכם יתאמצו יותר
-
חוק ה-30/20/10 שכבר דיברתי עליו - כל 30 דקות נתקו מגע עם המסך למשך 20 שניות, בהן אתם מביטים לעבר עצם שנמצא 10 מטרים מכם
-
נקו בתדירות גבוהה את המסך בו אתם מביטים כדי להמנע מסינוור
-
אל תשכחו למצמץ גם אם זה נראה שאתם קורצים לקולגות בעבודה
אלו צעדים פשוטים ויומיומיים. מעבר לכך ובמידה ואתם מרכיבים משקפיים או עדשות, יש לוודא כי המרשם שלכם עדכני למצב העיניים. למי שמתוקף עבודתו או תחביביו מבלה שעות ארוכות ביקום מקביל מול המסך מומלץ לבדוק עדשות מיוחדות בעלות ציפוי שמפחית את הסינוור מהמסך ומקל על פעולות המיקוד. לנרקומני הסמארפטון והטאבלט מצאו בחברת שמיר הישראלית פיתרון בדמות עדשת ה-Intouch שהונדסה במיוחד למרחקי הקריאה של המסכים האישיים ומאפשרת מעבר נוח ומהיר לטווחי הביניים של הראייה.
|